Son dakika haberi: Bakan Özer peş peşe açıkladı!
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, NTV canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Bakan Özer, canlı yayında öğretmenler, öğretmen adayları, veliler ve öğrencilerin merak ettiği konulara ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Bakan Özer’in açıklamalarından satır başları şöyle;
Dünkü kararımız sadece okul öncesi yiyeceklerle ilgili değildi. 6 Şubat itibariyle tüm Türkiye’de okul öncesi eğitimde ücretsiz yemek vermeye başladık. Göreve geldiğimizde 2782 anaokulu vardı. 3 bin anaokulu yapmak için yola çıktık. ve yaklaşık bir buçuk yılın sonunda 6700 kreş yaptık. Okul öncesi eğitim zorunlu olmamakla birlikte zorunlu olan ilkokul, ortaokul eğitimini geçmiştir. Anaokullarında 50-100 lira ödendiğini söyledik, bunu tamamen kaldırıyoruz. Ben o açıklamayı yaptım ve bu akşam resmi gazetede yayınlandı. Velilerden para alınmayacaktır. En büyük katkıyı velilere sağlayacağız. Okul öncesi eğitime katılan birey ile katılmayan birey arasında farklılıklar gözlenmiştir. Kadınların istihdamı için bir fırsat sağlar. Hanımın alacağı ücret anaokuluna ödeyeceği fiyata yakın ise işten çıkarılır.
Çocuklar okula aç geliyor diyorlar, yok öyle bir şey. Tüm okul öncesi çocuklara vermeye karar verdik. Sosyal yardımlardan yardım alan ailelerin çocuklarının ücretsiz yemeklerden yararlandırılması önceliklidir. Sağlıklı beslenme bağlamında mümkün olduğunca kademeli olarak sağlıklı yemek yemelerini sağlayacak mekanizmayı kuruyoruz.
“MUHTEŞEM İZLİYORUM”
Yeni bir şey değil, sadece mevcut olanları yapmak için telaffuz. 2022 yılı itibari ile köy okulları şimdiden açılmaya başlandı. Kovid’den sonra halk köylere doğruyu taşımaya başladı. Köydeki okulları revize edelim dedik. Hepsi için halk eğitim merkezi kurduk. 2022 yılında 2500 köy okulu açtık. Yorumları hayretle izliyorum.
Zorunlu eğitime rağmen eğitim dışında kalan çocuk ve genç sayısı 94 bin 984. Bu sayı 3 buçuk milyon. Yükseköğretimde 5 milyon açık öğretim öğrencisi var, eğitime ulaşamıyorlar mı diyeceksiniz?
Eğitim sistemini normalleştirmeden bölgeyi normalleştirmek mümkün değil. Öğrenciyi o ortamdan çıkarıp öğretmenle buluşturduk. Afet bölgesindeki illeri 3 kategoriye ayırarak kademeli olarak eğitime soktuk.
Şu anda çadırlarda eğitime devam etmiyoruz. Okullarda eğitim sağlam karne ile devam ediyor. Bölgedeki 20 bine yakın okulun 25’inde hasar meydana geldi. Bakanlık buna hazırlıksız yakalanmadı.
YENİ RANDEVU OLACAK MI?
Son bir ayda önemli hocaları atadık. 3500 engelli öğretmen atadık. Atanmayan öğretmenleri de atayacağız. Son 21 yılın en yüksek atamasını yaptık. Kesinlikle ihtiyaç epeyce atama yapılacaktır.
100 bin öğretmene kıyasla 100 bin öğretmen. Öğretmenin duygularını istismar ederek 100 bin öğretmen atayacaklarını söylüyorlar. 20 yılda eğitim çok büyük bir kitleselleşme aşaması yaşadı.
MÜLAKAT OLMAYACAK, RANDEVULAR KPSS PUANLARI İLE YAPILACAK
Daha fazla röportaj olmayacak. Randevularını KPSS puanı ile hızlı bir şekilde yapacağız. Tek kriter KPSS puanı olacaktır.
UZMAN VE BAŞ ÖĞRETMEN
Çalışmalar tamamlandı. Tartışmalı bir süreç yaşandı. 583 bin öğretmenimiz bu haktan yararlandı. Kişilik hakları geliştirildi. Bu test her yıl tekrarlanacaktır. 18 Mayıs itibariyle süreç başlıyor. Başvurular 30 Mayıs, 9 Haziran ortası, eğitimler ise 17 Temmuz, 8 Eylül ortasında verilecek. Sınav 19 Kasım’da yapılacak, sonuç 24 Kasım’da açıklanacak.
91 bin 601 uzman öğretmenliği için başvuru potansiyeli var. Başöğretmen pozisyonuna başvuracak potansiyel aday sayısı ise 6 bin 986. Uzmanlık eğitimi için 10 yıl kıdem aranıyor, bunun biraz daha düşürülmesi talep edildi. 5 yıla indirme çalışmalarını tamamladık. Kıdemi 20 yıl ve üzeri olan öğretmenlerimizin başöğretmen olabilmeleri için 10 yıllık bekleme süresini kaldıracağız.
GEÇİCİ PERSONEL 12 AY ÇALIŞACAK
Bakanlığımızda 29 bin geçici personelimiz var. 11 ay 29 gün çalışma için onay vereceğim.