Haber

Bayraktar: Türkiye kuru üzüm üretiminde dünyada 1. sırada

MANİSA’daki üzüm hasadına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemiz son üç hasat yılında çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde çekirdeksiz üzümlerden elde edilen çekirdeksiz üzüm dünya çapında meşhurdur.Bu nedenle Ege Bölgesi’nde “Bölgedeki bağlarda ücretli bir ihracat ürünü olan ve dış pazarlarda aranan çekirdeksiz kuru üzüm üretilmektedir” dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde üzüm hasadına katıldı. Bayraktar üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Bayraktar’a programında Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, Manisa Ziraat Odası Uyum Kurulu ve Şehzadeler İlçe Başkanı Hüseyin Altındağ ile diğer ilçe başkanları da eşlik etti. Bu yıl doğal afetler nedeniyle verimin düşük olacağını öngördüklerini belirten Bayraktar, “Düşük verime yüksek girdi fiyatları da eklenince üretim maliyetleri ciddi oranda arttı. Çiftçimiz artan maliyetler, döviz kurları nedeniyle zor şartlarda üretim yapıyor.” faiz artışları ve doğal afetler. Üreticilerimiz alım fiyatını açıkladı.” “İhracat açısından önemli olan bu stratejik üründe fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor. Türkiye, kuru üzüm ihracatında dünya liderliğini sürdürmeli” dedi.

‘DOĞAL AFETLER İŞE ALIMI AZALACAK’

Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: “Manisa’da bu yıl mart ayında yaşanan don felaketi bağlarda hasara yol açtı. Temmuz ayında yaşanan yüksek nem ve yağışlar mantar hastalıklarına neden oldu. Doğal afetlerin etkileri bölgeden bölgeye farklılık gösterse de bazı mahallelerdeki üreticiler üretimden vazgeçmek zorunda kaldı. Bağ bakımı Üzüm üreticilerimiz “Zor bir dönem geçirdik. Bölgede don ve yoğun yağışların etkisiyle rekoltede ciddi düşüş bekliyoruz. Kuru üzüm rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 30-35 oranında azalma olacak” dedi.

‘TÜRKİYE DÜNYA KURU ÜRETİMİNDE 1’İNCİ SIRADA’

Üzümün dünyada en yaygın yetiştirilen bitkilerden biri olduğunu belirten Bayraktar, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2021 yılı verilerine göre dünya üzüm üretimi 6,7 milyon hektar alanda 73 milyon ton olarak gerçekleşti. Dünya üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 65’i şaraba işlendiğinde yüzde 8-10’u kurutmada, yaklaşık yüzde 20’si ise sofralık olarak kullanılıyor. Kuru üzümde Türkiye, ABD, İran, Şili, Güney Afrika ve Arjantin önemli ülkeler arasında yer alıyor. 2020-2021 sezonu verilerine göre dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 19’u bunlardan 7’sini Türkiye gerçekleştirdi.Ülkemiz son üç hasat yılında çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada birinci sırada yer aldı.Çekirdeksiz üzümden elde edilen kuru üzümler Ülkemizdeki bağların dünya çapında ünlü olduğunu, bu nedenle Ege Bölgesi’ndeki bağların değerli bir ihraç ürünü olduğunu belirterek, “Piyasalarda aranan çekirdeksiz kuru üzüm elde etmek amacıyla üretim yapılıyor” dedi.

‘EGE BÖLGESİ EN GENİŞ EKİM ALANI OLAN BÖLGEDİR’

Bağ alanlarında yıldan yıla azalma olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “2022 yılında toplam 3,8 milyon dekar alanda 4 milyon 165 bin ton üzüm üretildi. Bunun 2,1 milyon tonu” Üretimin 1,7 milyon tonu sofralık, 383 bin tonu kurutma amaçlıydı.” Şaraplık üzümlerden oluşur. Toplam üzüm üretimimizin yüzde 38,4’ünü çekirdekli sofralık üzüm, yüzde 28,2’sini ise çekirdeksiz kuru üzüm oluşturuyor. Üzüm üretim alanımız yıllar geçtikçe azalıyor. Ülkemizdeki toplam tarım alanının yaklaşık yüzde 1,1’i bağ alanıdır. Bağ alanlarında yıldan yıla azalma görülmektedir. Bağ alanları son 10 yılda yüzde 16,8, son 20 yılda ise yüzde 27,4 azaldı. Ege Bölgesi ülkemizde en fazla üretim yapılan bölgedir. Bağ alanında Manisa, Mardin ve Denizli birinci olurken, “Üretimde Manisa, Mersin ve Denizli birinci sırada yer alıyor. Türkiye üzüm üretiminde dünyada 6’ncı sırada yer alıyor ve dünya üretiminin yüzde 5’ini gerçekleştiriyor” dedi.

‘TÜRKİYE ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM İHRACATINDA 1 NUMARALI’

“Türkiye, dünyanın en büyük çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçısıdır” diyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Sultana çekirdeksiz kuru üzüm, ülkemizin dünya ticaretinde ve ihracatında büyük değere sahip bir üründür. Dünya kuru üzüm ihracatında yüzde 31,3’lük payla ilk sırada yer almaktadır. ” Ülkemizin ihracatında önde gelen ülkeler İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya ve Fransa’dır. Yaş üzüm ihracatında önde gelen ülkeler Rusya, Ukrayna, Belarus, Irak ve Arabistan’dır. 2022 yılında kuru üzüm ihracatımız 225 bin ton, 433 milyon. Toplam yaş üzüm ihracatımız ise 223 bin ton, 175 milyon dolar değerinde. Üretilen ürünün yaklaşık yüzde 85’ini ihraç ettiğimiz ve dünya ticaretinin neredeyse yarısına sahip olduğumuz için çekirdeksiz üzüm, yıllık 400-500 milyon dolar döviz geliriyle en değerli ihraç ürünlerimiz arasında yer alıyor. “Kuru üzüm tarımının ve ticaretinin geliştirilmesi, sektörün sorunlarının çözülmesi ülkemiz açısından çok değerlidir.”

haberkeles.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu