Haber

Türkiye’nin yolsuzluk notunda keskin düşüş

Yolsuzlukla mücadele alanındaki çalışmalarıyla tanınan Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2023 Yolsuzluk Algılama Endeksi’ni (TÜFE) açıkladı. Türkiye, yolsuzlukta en hızlı düşüşün yaşandığı ülkeler arasında yer aldı.

100 üzerinden “en temiz” ülkenin değerlendirildiği ölçekte Türkiye 34 puan aldı. Türkiye’nin puanı 2014’e göre yüzde 11, 2018’e göre ise yüzde 7 azaldı.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ise ortalama puan 35’e düştü. Bu bölgede hukukun üstünlüğündeki işlevsizliğin, artan otoriterliğin ve sistematik yolsuzluğun etkili olduğuna dikkat çekildi. Raporda, bölgede son 10 yılda puanlarını artırmayı başaran beş ülke ve gerileyen üç ülke olduğu, geri kalanların durumunun ise aynı kaldığı belirtildi. Düşüş kaydeden üç ülke ise 35 puana gerileyen Bosna Hersek, 34 puana gerileyen Türkiye ve 18 puana gerileyen Türkmenistan oldu. Türkiye, Rusya ve Tacikistan’ın endekslerde en düşük seviyelerini kaydettiği belirtildi. uzak.

“Yargı ve polise yandaşlar yerleştiriliyor, muhalefet bastırılıyor.”

Raporda, üst düzey yolsuzluk vakalarında yerel yargı sistemlerinin suçluları takip etme imkanı ve arzusunun bulunmadığına ve cezasızlığın da yolsuzluğu teşvik ettiğine dikkat çekildi. Yolsuzluğun norm haline geldiği programlarda mağdur olanların adalete erişiminin engellendiği, adalet kurumlarının siyasi, ekonomik veya özel çıkar gruplarının etkisi altına girebileceğine dikkat çekildi.

Çoğu durumda üst düzey yolsuzluk ve hükümet nüfuzunun adalet sistemlerini baskı araçlarına dönüştürebildiği ve yolsuz elitlerin yargı üzerindeki nüfuzlarını kendi güçlerini sürdürmek ve insanların haklarını gasp etmek için kullandıkları da kaydedildi. “Bazı hükümetler, muhalefeti ve diğer eleştirel sesleri bastırmak için yargı sistemlerini kullanıyor. Bu rejimler genellikle polis güçlerini, savcıları ve yargı mensuplarını kendi destekçileri arasından atayarak, bunları kendilerine karşı konuşanları susturmak, dezavantajlı duruma düşürmek ve hapse atmak için kullanıyor. ” dedi rapor.

“Halk yolsuzluğa maruz kalıyor”

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Lideri François Valérian Yönetim Kurulu Başkanı şunları söyledi: “Yolsuzluk, adalet sistemleri suçluları cezalandırabilene ve hükümetleri kontrol edene kadar artmaya devam edecek. Adalet satın alındığında veya siyasi müdahaleye maruz kaldığında, acı çeken insanlar oluyor. Liderler, adaleti sağlamalı ve ona yatırım yapmalıdır. kanunları uygulayan kurumların bağımsızlığı.” “Bunu yapmalı ve yolsuzlukla mücadele etmeliyiz” dedi.

Dünya çapında 13 bağımsız bilgi kaynağının kullanıldığı endeks, iş dünyası ve ülke uzmanlarının söz konusu ülkelerde kamu sektöründeki yolsuzluk düzeyine ilişkin algılarını ölçüyor.

“Hükümetler üzerindeki kontrol mekanizmaları zayıflıyor”

2023 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde, 2016’dan bu yana adalet ve hukukun üstünlüğünde küresel anlamda bir gerileme yaşandığı, demokratik ülkeler de dahil olmak üzere bazı ülkelerde otoriterliğin bu eğilimi güçlendirdiği kaydedildi. Hükümetler üzerindeki kontrol mekanizmalarının zayıfladığı, siyasi yelpazenin her kesiminden hükümetlerin yargı sistemlerini zayıflatmaya ve vatandaşların haklarını kısıtlamaya başvurdukları, ayrıca Kovid dahil karşılaştıkları zorluklara karşı demokratik olmayan stratejilere başvurdukları kaydedildi. -19 pandemik.


Yolsuzluk Algılama Endeksi, 2016 yılından bu yana adalet ve hukukun üstünlüğünde küresel bir düşüş yaşandığını belirtiyor. Fotoğraf: Picture-alliance/blickwinkel

Endekste incelenen 180 ülkenin sadece 28’inde olumlu ilerleme kaydedilirken, 34 ülkede durum açıkça kötüleşti. Dünya nüfusunun yüzde 80’inin ortalama 43 puanın altındaki ülkelerde yaşadığına, en iyi durumdaki 25 ülkenin ise dünya nüfusunun yalnızca yüzde 10’una ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.

Danimarka birinci, Somali sonuncu

Bir ülkede demokrasi düzeyi ile yolsuzluk arasında ters bir ilişki olduğuna dikkat çekilen raporda, ortalama olarak “tam demokrasiler”in 73 puan, “kusurlu” demokrasilerin 48 puan, “demokratik olmayan rejimlerin” ise 32 puan aldığı kaydedildi. puan.

Dünya genelinde Danimarka 90 puanla üst üste altıncı kez birinciliğini korurken, onu 87 ve 85 puanla Finlandiya ve Yeni Zelanda izledi. Somali 11 puanla son sırada yer aldı. Somali’yi Venezuela ve Venezuela takip etti. Suriye 13’er puanla.

Avrupa’da da düşüş var

31 ülkenin yer aldığı Batı Avrupa ve AB grubunda ortalama puan 65 oldu. Bu bölge dünya çapında en iyi puanı almaya devam etse de denge ve kontrol mekanizmalarının zayıflaması ve siyasi iradedeki erime nedeniyle düşüş kaydedildi.

Avrupa’da sadece altı ülkenin puanlarında iyileşme kaydedilirken, sekiz ülkede düşüş yaşandı. Daha önce iyi puanlara sahip olan İsveç (80), Hollanda (79), İzlanda (72) ve Birleşik Krallık’ın (71) şimdiye kadarki en düşük puanlarına gerilediği kaydedildi. En büyük düşüşler Macaristan (42), Romanya (46) ve Bulgaristan’da (45) kaydedildi.

DW/BK,JD

DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu