Ekonomi

BRICS Zirvesi Küresel Sorunlara İlişkin Kazan Deklarasyonunu Yayınladı

Önemli bir gelişme olarak, BRICS ülkeleri birçok acil küresel çatışma ve ekonomik zorluğa değinen Kazan deklarasyonunu yayınladı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan grup, çeşitli uluslararası konularda ortak bir duruş sergileyerek sonuçlanan bir zirve için Rusya’da bir araya geldi.

Ukrayna konusunda BRICS, tüm devletlerin BM Şartı ilkelerine uyması gerektiğini vurgulayarak, çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesine yönelik arabuluculuk ve diplomasi önerilerini kabul etti.

Orta Doğu’daki durum da odak noktalarından biriydi. Deklarasyonda, Filistin Bölgesi’ndeki insani kriz konusunda ciddi endişeler dile getirildi. BRICS, İsrail’in askeri saldırısı nedeniyle Gazze ve Batı Şeria’da şiddetin tırmanmasına, bunun sonucunda sivillerin hayatını kaybetmesine, yerinden edilmesine ve altyapının tahrip olmasına dikkat çekti. Ayrıca grup, İsrail’in Güney Lübnan’a yönelik saldırılarından kaynaklanan sivil can kayıplarını ve hasarı kınadı ve askeri eylemlerin derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Deklarasyonda, yasa dışı yaptırımlar da dahil olmak üzere tek taraflı zorlayıcı önlemlerin küresel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi üzerindeki etkisine ilişkin endişeler dile getirildi. BRICS ülkeleri, bu tür önlemlerin uluslararası ticaret üzerindeki yıkıcı etkisini vurguladı.

Küresel finansal zorlukların ele alınması ve daha kapsayıcı ve adil bir ekonomik yönetişimin teşvik edilmesi için uluslararası finans sisteminin reformu çağrısında bulunuldu. Finansal yenilikler doğrultusunda BRICS, Bankalar arası İşbirliği Mekanizması’nın yenilikçi finansal uygulamaların ve yerel para birimlerinde finansmanın genişletilmesine odaklanmasını memnuniyetle karşıladı.

Rusya’nın bir BRICS Tahıl Borsası kurma girişimi memnuniyetle karşılandı ve diğer tarım sektörlerini de kapsayacak şekilde daha da geliştirilmesi planlandı. BRICS ayrıca, daha verimli sınır ötesi ödeme sistemlerinin faydalarını kabul etti ve üye ülkeler ile ticaret ortakları arasındaki finansal işlemlerde yerel para birimlerinin kullanılmasını destekledi.

Bağımsız bir sınır ötesi takas ve saklama altyapısı olan BRICS Clear’ın kurulmasının fizibilitesi üzerine görüşmeler yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu girişim, mevcut finansal piyasa altyapısını tamamlamayı amaçlıyor ve BRICS reasürans kapasitesine gönüllü katılımı içeriyor.

Güçlü bir IMF’ye olan bağlılıklarını yeniden teyit eden BRICS, G20’nin konsensüs ve sonuç odaklı çıktılara odaklanarak üretkenliğini sürdürmesinin önemini kabul etti. Ayrıca, BRICS Ar-Ge Aşı Merkezi ve bulaşıcı hastalıklar için erken uyarı sistemi geliştirilmesi gibi gelecekteki pandemileri önlemeye yönelik girişimleri destekledi.

Son olarak, deklarasyonda Hindistan’ın Uluslararası Büyük Kediler İttifakı oluşturma girişimi kabul edildi ve bu hassas türlerin korunması için BRICS ülkeleri arasında işbirliği teşvik edildi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

gercushaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu