Yaşam

92 yaşında vefat eden Ücretsiz Yatılılık kitabının yazarı Füruzan hakkında bazı notlar

Türk edebiyatı değerli bir ismini daha kaybetti. Yazar Füruzan 92 yaşında vefat etti. Yazdığı Parasız Yalılı hikâye kitabı Füruzan’ın en önemli eseridir. Aramızdan ayrılan usta yazara dair öne çıkan bazı notları derledik.

Huzur içinde yatsın…

Ünlü yazar Füruzan, 29 Ekim 1932’de İstanbul’da doğdu. Babasını genç yaşta kaybetti. İlköğrenimini Yalova ve İstanbul’daki farklı okullarda tamamladı.

Ailesinin maddi imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle ortaokula gidemedi. 1950’li yıllarda oyuncu olmaya karar verdi. Bir süre Küçük Sahne’deydi. Uzun süre resim üzerine çalıştıktan sonra tamamen edebiyata yönelmeye karar verdi ve çalışmalarını bu alana yöneltti.

İlk öyküsü Olumsuz Öykü, 1956’da Seçilmiş Hikâyeler Dergisi’nde yayımlandı. 1956’dan 1958’e kadar öyküleri Türk Lisanı, Yenilik ve Pazar Postası’nda yayımlandı. 4 Temmuz 1958’de karikatürist Turhan Selçuk’la evlendi.

Boşanmayla sonuçlanan bu evlilikten kızı Aslı dünyaya geldi. Eserlerinde ilk ismi olan Füruzan ismini kullanmıştır. Parasız Yatılı ile Sait Faik Hikayesi Hediyesini alırken, törene eşi Turhan Selçuk ile birlikte katıldı.

O yönetti

1982 yılında yayınlanan Gecenin Diğer Yüzü adlı kitabında yer alan ve kitapla aynı adı taşıyan öykü, 1986 yılında TRT tarafından dizi olarak çekilmiştir. Dizi, TRT tarafından en uygun dizi seçilmiş ve kitapla aynı adı taşımaktadır. Çağdaş Gazeteciler Kurumu.

Tüm çekimler sırasında sette bulunan Füruzan, bu deneyimin ardından kendisi yönetmen olmaya karar verdi. 1988-1989 yıllarında Sinemalarım adlı öyküsünü senaryolaştırdı ve 1989 yılında çevre tasarımcısı Gülsün Karamustafa ile birlikte aynı isimle filmini çekti. Sinema uluslararası festivallerde büyük ilgi gördü.

İlk kitap: Ücretsiz Yatılılık

İlk kitabı Parasız Yatılı ile 1972 Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazandı. İlk kitaplarında kötü yollara düşen kadın ve kızların, çöken burjuva ailelerin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve sıla hasreti çeken göçmenlerin dramlarına şefkatle yaklaşmış; Bireyleri derinlemesine incelemiş ve anlatımını ayrıntılarla beslemiştir.

Yıllardır okunan öykülerden oluşan bir kitap: Bedava Yatılı…

Füruzan’dan bir çağdaş klasik… Füruzan, sıcak, acılı, bazen de etkileyici anlatımıyla toplumumuzun çok iyi tanıdığı kesimlerini bizlere aktarıyor. Çok yazmasına rağmen donuklaşmamasının sebebini, dokunduğu ortamı ve bu ortamdaki insan kaynağını çok iyi tanımasıyla açıklayabiliriz.

Sayfa: 172

Birçok ödül kazandı

2 Mart dönemini anlatan ilk romanı Kırk Yediler ile 1975 TDK Roman Ödülü’nü kazandı. 1975 yılında bir zanaatkarlar programına (DAAD) davet edildi ve bir yıl boyunca Batı Berlin’de kalarak işçiler ve zanaatkarlarla röportajlar yaptı. Doğu Berlin’de bulunduğu süre boyunca Dokuz Çağdaş Türk Hikaye Anlatıcısı (1982, Volk und Welt Verlag) antolojisini ve Die Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) adlı çocuk kitabını hazırladı.

Eserleri birçok dilde yayımlandı

Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi.

1991’de A. Saraçgil’in çevirisiyle Napoli’de, 1986’da S. Pirvanova’nın çevirisiyle Kırk Yedi’liler Bulgaristan’da, “Aşk Dolu Bir Yaz”, “Nehir” ve “Nehir” adlı öyküleri yayımlandı. 2001 yılında Damian Craft çevirisiyle “İskele Parkları”. Londra’da, Ücretsiz Yatılı Elif Deniz – Pierre Vincent’ın (Pensionnaire d’état, Bleu autour Yayınevi) çevirisiyle 2010 yılında Fransa’da yayımlandı.

sayfa için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu